2021-02-24 13:06:38• hírek • közlemény

Visszavonják a tervezetet, mégsem szabályozzák a háztáji sertéstartást

„Eredményes volt a munkánk! Adrian Oros mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy visszavonja azt a vitatott, és az RMDSZ által értelmetlennek vélt rendelet-tervezetet, amely öt állatra limitálná a háztáji gazdaságokban tartható sertések számát” – kommentálta Facebook-oldalán a gazdálkodók által nagyon várt hírt Magyar Lóránd parlamenti képviselő szerdán.

A Képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnökeként is tevékenykedő politikus nemrég egyeztetett a mezőgazdasági miniszterrel, kérve a közvitára bocsájtott rendelettervezet visszavonását, ugyanis az hátrányosan érintette volna a családi gazdaságokat.


Adrian Oros akkor ígéretet tett arra, hogy minden érintett számára elfogadhatóvá alakítják a jogszabály végső formáját, a rendelet teljes visszavonása azonban meglepő, bár az elmúlt időszakban számos bírálat érte a gazdaszervezetek részéről is.


A közvitára bocsátott rendelet ötre korlátozta volna a háztáji, saját fogyasztásra szánt sertések számát – az öt sertés között lehet koca, malac, süldő is, nem csak hízó, mint korábban fogalmaztak.


A mezőgazdasági miniszter a rendelet visszavonása kapcsán arról is beszélt, hogy a sertéspestis megjelenése óta tetemes károkat okozott az országban. 740.000 sertést kellett leölniük a hatóságoknak, a gazdáknak és sertésfarmoknak nyújtott támogatás elérte a 6 millió lejt. A kereskedelmi deficit ebben a szektorban pedig 621 millió euró – Romániában 3,6 millió sertés hízlalására van lehetőség, de csupán 982.701 állatot nevelnek, számos farmot ugyanis kénytelenek voltak bezárni, az ország pedig csak 25 százalékát állítja elő a lakosság által elfogyasztott disznóhúsnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: